Problemen bij lak spuiten

(Spuit)werk aan de winkel

Volop herfst en wij zijn weer goed aan de slag, onder meer met houtlak spuiten. In een vorige blog stipten we al aan dat dat niet zo makkelijk is als het lijkt. Geen kwestie van even afplakken, lak in de spuit doen en spuiten maar. Hier gaan we wat dieper in op de mogelijke problemen.

 

Wat zijn de problemen bij houtlak spuiten?

Wat wij veel horen van doe-het-zelvers is dat de lak niet goed hecht, dus gaat bladderen. Dat gebeurt als het oppervlak niet goed schoongemaakt is of als er bij het spuiten te veel of te dikke lagen lak worden aangebracht. Ook lak van slechte kwaliteit hecht vaak niet goed. Een ander probleem is wolkvorming oftewel 'blushing': de lak ziet er dof en melkachtig uit. De oorzaak is meestal een te hoge luchtvochtigheid of een te lage temperatuur tijdens het lak spuiten. Ook kan de lak na het spuiten verkleuren, onder meer als de lak te oud is of verkeerd is opgeslagen.


Houtlak spuiten met hindernissen

Er zijn nog veel meer dingen die mis kunnen gaan bij houtlak spuiten, zodat niet het gewenste strakke en streeploze resultaat wordt bereikt. Wat dacht je van 'pinholes' in de lak, kleine putjes of gaatjes die tijdens het spuiten ontstaan. Oorzaken: een vuil oppervlak, verkeerde verdunning, te hoge spuitdruk of te korte droogtijd tussen de lagen. En dan hebben we het nog niet gehad over blaasvorming en 'krassen' in de lak, als het oppervlak niet schoon en glad is. Overigens gelden al deze problemen (en nog meer) ook voor autolak spuiten. 't Is maar dat je het weet.


Tip

Voor de doe-het-zelver: verdiep je eerst in alles wat je moet weten om succesvol houtlak te spuiten (materialen, technieken, omstandigheden). Nog een betere tip: ga relaxed op de bank zitten en laat het onze ervaren lakspuiters doen.